august 13, 2008

Cazurile de dopaj-tot mai frecvente



Urmărind în mass-media noutăţile legate de Marele Eveniment sportiv al acestei veri-Olimpiada de la Beijing, remarc că jumătate din timpul destinat buletinelor informative sunt rezervate ştirilor de genul "2 sportive din lotul ţării X sunt suspectate de dopaj", "atletul Y a fost depistat pozitiv la testul doping", "atleţii ţării Z au fost eliminaţi din competiţie din cauza dopajului"...etc...etc...Mă întreb care e cauza? 1. A crescut competitivitatea celor care luptă cu acest fenomen sau 2.A crescut numărul sportivilor care apelează la această metodă pentru a învinge cu orice preţ. Prima variantă mi se pare mult mai logică, sigur că şi în trecut exisatu cazuri de felul acesta, doar că nu era atîta transparenţă, totul era bine camuflat şi nu ajungea la urechile publicului. Un alt motiv ar fi lipsa utilajelor ultramoderne ce identifică prezenţa unor substanţe interzise în organismul sportivului. Acum însă, cînd (s-ar părea că) există şi transparenţă, şi aparate ultramoderne, cazurile de dopaj nu mai constituie o raritate şi nu mai uimesc pe nimeni .

E regretabil că mulţi sportivi apelează la această metodă(murdară) pentru a se remarca sau pentru a obţine mult rîvnitele medalii. Probabil motto-ul sportivilor secolului XXI a devenit dictonul "Scopul scuză mijloacele", întrucît în această goană după "aur" sunt dispuşi la orice. Avînd nobila aspiraţie de-a spori prestigiul ţării lor prin colectarea a cîtor mai multe medalii, obţin inversul rezultatului scontat-nu se aleg decît cu ruşine şi cu un minus de imagine a ţării pe care o reprezintă. Sportul e un domeniu predistinat celor mai puternici şi ambiţioşi, iar sportivii ce apelează la doping dovedesc contrariu. Chiar regretabil...:(

Dacă e să trec cu vederea acest aspect neplăcut al sportului modern, nu pot măcar spre încheierea acestor rînduri să nu afişez admiraţia personală pentru tot ce înseamnă "Olimpiadă", catalogînd-o drept una din cele mai reuşite invenţii ale Civilizaţiei.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Sportivii moldoveni n-au obtinut inca nici o medalie, probabil ei sunt cei mai onesti, n-au apelat la dopaj, dar nici succese n-au cisigat...:(Mai exista sperante!

Anonim spunea...

Nu, Marian, nu cred ca e acesta e motivul insuccesului sportivilor moldoveni, realitate e ca statul nu investeste in ei suficient, iar rezultatele sunt cele care sunt.

Anonim spunea...

Sportul intr-adevar, cum spui si tu, Oxana, e un domeniu pentru cei mai puternici. In viitor dupa mine vor disparea cazurile de dopaj, timpul ii va selecta pe cei mai buni.

Oxana Greadcenco spunea...

Marian, sportivii moldoveni n-au evoluat chiar atit de rusinos la Olimpiada, comparativ cu alte state care-si incurajeaza sportivii si le creaza conditii de antrenamente mult mai profisioniste. Am avut printre sportivii nostri chiar citiva demni de medalie. Din cite stiu, in cursa pentru medalie a mai ramas doar Gojan. Sper ca lotul nostru sa se-ntoarca acasa macar cu o medalie.

Oxana Greadcenco spunea...

Tudor,
una e sa fii puternic si sa fii capabil sa te situezi printre cei mai buni si alta e sa-ti doresti absolutul si sa n-ai simtul realitatii. Nu ma indoiesc ca sportivii care au apelat la dopaj ar fi putut si prin propriile puteri sa obtina rezultatele scontate.

Anonim spunea...

Oxana, am revenit la acest articol pentru a-mi corecta greseala comisa intentionat cind am zis ca "sportivii moldoveni n-au obtinut nici o medalie", imi pare bine ca prognozurile mele nu s-au adeverit. Am citit vestea buna in articolul tau si m-am bucurat enorm. Ii doresc lui Veaceslav Gojan mult noroc pentru a infrunta adversarul urmator si sa aduca acasa aurul.