mai 09, 2008

9 Mai- Memorial al Durerii




”A fost război. Ecoul lui şi-acum mai este viu...”(Grigore Vieru)

Chiar dacă 9 mai pentru europeni este o sărbătoare dublă, totuşi conotaţiile principale a aceste zile o constituie victoria asupra fascismului şi comemorarea celor care au jertfit cu propria viaţă pentru ca noi, predecesorii, să ne putem bucura de pace, cunoscînd termenul de ”război” doar din filme şi manuale de istorie.
S-au scurs mulţi ani de-atunci, de la acel moment crucial pentru istoria Europei cînd se săvîrşise o victorie impresionantă asupra celui mai dezastruos fenomen-fascismul, amintirile se risipesc treptat, numărul veteranilor şi martorilor vii al acelui groaznic eveniment se răreşte cu fiecare an iar odată cu ei se consumă o filă sîngeroasă de istorie. Timpul îşi urmează cursul său firesc, lumea se schimbă, societeatea îşi metamorfozează aspectele odată cu valul de schimbări, însă nimic nu se uită şi nimeni nu este uitat. Dovadă este şi evenimentul la care-am participat astăzi împreună cu colegii mei de liceu- mitingul tradiţional în memoria celor căzuţi în războiul rece. Satul Fîrlădeni a jertfit pentru binele Patriei cu tot ce avea mai scump-feciorii săi, din localitatea noastră plecînd la război 240 de bărbaţi dintre care acasă au revenit doar 140. Cîmpuri împărăginite, copii cu lacrimi pe obraz, neveste disperate, mame îndurerate...Însă puterea de rezistenţă, verticalitatea şi devotamentul ostaşilor noştri au scos ţara din ispas şi acum , din fericire , vorbim despre acest dezastru doar la timpul trecut.
Parcul din centrul satului în care este amplasat monumentului ”eroului necunoscut” astăzi era mai frumos ca niciodată, împodobit într-o mantie de un verde crud, un cer senin, dătător de viaţă, dar mai ales de prezenţa considerabilă a sătenilor care-au găsit de cuviinţă să asiste la acest miting în semn de profundă recunoştinţă pentru cei care au căzut în cîmpul de luptă pentru binele nostru. An de an numărul veteranilor prezenţi la această manifestare se micşorează treptat, hainele bătrîneţelor devin tot mai apăsătoare, însă zîmbetul şi faţa lor senină rămâne aceeşi, servind drept veritabile modele de eroism şi cutezanţă pentru generaţia în creştere. Au mai rămas printre noi doar 8 participanţi la acest război: Mogîldan Trofim, Şapoval Nicolae, Gojan Vasile, Guţu Procopie, Doroşenco Vasile, Tofan Emanuil, Răilean Ion şi Burlac Ştefan . Datoria noastră este să le păstrăm vie memoria celor plecaţi dintre noi, purtîndu-le de grijă celor care au rezistat tuturor greutăţilor şi mai sunt printre noi. În acest sens administraţia locală a satului Fîrlădeni în persoana domnului primar, Filip Şapoval a acordat în semn de mulţumire pentru toţi veteranii cîte 1000 lei iar pentru văduvele de război cîte 800 lei. Fireşte, nu este o sumă considerabilă, dar ţinînd cont de resursele modeste de care dispune primăria noastră, totuşi sperăm că acest suport bănesc va contribui într-o oarecare măsură la îmbunătăţirea traiului veteranilor.

Oxana GREADCENCO

Un comentariu:

Anonim spunea...

Acest razboi crincen a luat dintre noi mii de persoane absolut nevinovate. In genere, razboiul nu e cea mai reusita inventie omeneasca, intr-o lume civilizata nu exista loc de razboaie.