mai 17, 2008

A început cursa de "vînătoare" a viitorilor studenţi


Iată-iată procesul educaţional ajunge pe ultima sută de metri, fapt care devine tot mai sesizabil în şcoli şi licee unde elevii încearcă din ultimile puteri şi nădăjduiesc la o medie bună, iar absolvenţii cilcului gimnazial şi liceal rîvnesc cu tot dinadinsul la un "happy end" ce se rezumă şi el la calitatea notelor ce le-ar asigura posibilitatea de-a-şi continua studiile.Tensiunea se intensifică şi ea odată cu trecerea zilelor ceea ce înseamnă că se apropie în ritm de galop examenele! :(Nu mă voi referi la subiectul examenelor, căci este un capitol aparte şi necesită o tratare individuală, lucru ce-l voi face cu siguranţă doar după ce trec de ele (să mă ajute Dumnezeu!). Agitaţi mai mult ca oricînd,ezitînd în obţiunile ce trebuie să şi le facă, elevii absolvenţi au ajuns la o etapă de recapitulare, alţii mai nostalgici, iar alţii dimpotrivă fericiţi la culme că scapă de această "ghilotină" numită liceu şi vor putea în sfîrşit să se bucure de mult rîvnita libertate pe care au visat-o ani la rînd pe băncile liceului.
Chiar dacă mai este ceva timp pînă cînd vom intra în febra examenelor de bacalaureat, totuşi mulţi din colegii mei şi-au făcut alegerea în privinţa facultăţii şi chiar universităţii unde se văd stundeţi. Deopotrivă şi universităţile din Moldova au intrat de-acum în cursa de "vînătoare" a potenţialelor studenţi ce-ar completa bancile universitare în anul de studiu 2008-2009. Dovadă este şi faptul că majoritatea universităţilor chişinăuene au organizat tradiţionalele Zile a Uşilor Deschise menite să familiarizeze absolvenţii cu posibilităţile şi serviciile ce le propune fiecare universitate în parte, oferind o iniţiere cît de cît în orientarea profisională, asistenţă de care viitorii studenţi au nevoie mai mult ca oricînd. Interesată fiind de potenţialul universităţilor din capitală, am participat şi eu alături de colegii mei de clasă la mai multe activităţi de acest gen, reuşind să vizitez 3 din cele mai reprezentative instituţii de învăţămînt superior din capitală: ULIM, UTM şi USM. Recunosc că pînă în ziua de azi aveam o perceţie destul de vagă referitor la procesul de educaţie superior. Tocmai din acest motiv aceste întîlniri cu viitorii studenţi sunt salutabile, căci oferă tinerilor un punct de referinţă, atît de necesar, mai ales acum cînd ne aflăm la un moment de mare şovăire.
Fiecare universitate a depus maxum efort pentru a crea o imagine cît mai atractivă, aceasta garantîndu-le solicitare din partea studenţilor. Mă bucur că mulţi din colegii mei au făcut alegerea corespunzătoare, alegere de o importanţă crucială pentru viitorul profisional al fiecăruia, alegere pe care sper să n-o regrete peste ani.

Niciun comentariu: