mai 24, 2008

Eurovission-ul - show cu papagali




Chiar dacă e considerat drept cel mai de valoare şi prestigios festival de cîntec european, totuşi Eurovission-ul şi-a cam pierdut în ultima vreme din reputaţia de odinioară, acest adevăr fiind recunoscut nu numai de muzicienii profisionişti, dar chiar şi de simplii spectatori care fără vreo mare iniţiere şi pregătire în domeniu au sesizat calitatea proastă a interpretării şi a mai multor piese ajunse în concurs. De vreo 7 ani urmăresc şi eu acest concurs, dar mai ales Eurovission-ul a devenit mai aşteptat şi intrigant pentru mine de cînd a intrat şi Moldova în cursă, mai exact de 4 ani, ani cînd am ţinut strîns pumnii şi am avut emoţii mari pentru băieţii de la Zdop şi Zdup, Natalia Gordienco şi Arsenium, Natalia Barbu şi de-acum anul acesta pentru Geta Burlacu. Cu toate că părerile sunt împărţite la acest capitol, totuşi, după mine, în cadrul acestor ultime patru ediţii Moldova a avut o evoluţie deloc neglijabilă, dovadă e şi faptul că s-a calificat printre cele mai bune 10 ţări de două ori.


Anul acesta Moldova a fost reprezentată de Geta Burlacu. Chiar de la-nceput această decizie a provocat multe reacţii în rîndul opiniei publice de la noi, mulţi minimalizînd şansele Getei şi condamnînd alegerea juriului. Aşa e întotdeauna la noi, nefiind capabili să conştientizăm valoarea unei piese/interpret suntem obişnuiţi să venim cu critice dure şi chiar foarte dure, obiecţii neîntemeiate şi vorbe aruncate aiurea menite doar să distrugă moral şi să descurajeze artistul.În semifinala de marţi Geta a evoluat cu numărul 4 şi, după părerea mea, a avut o prestanţă impresionabilă, înfrumuseţînd spectacolulul nu numai cu o ţinută admirabilă, dar şi cu calităţi vocale deosebite. Cel puţin e părerea mea pur subiectivă. Faptul că piesa nu s-a calificat în finală nu spune nimic, toţi ştim că procedeul de votare nu e unul tocami echitabil şi obiectiv. Asta e ! Nu cred că ar trebui să ne lamentăm, Moldova dispune de un resurse artistice şi creatoare bogate, potenţial care necesită a fi valorificat permanent. Şi, chiar dacă ierarhia valorilor în cadrul Eurovission-ului s-a cam schimbat, asta nu înseamnă că ar trebui să ne prezentăm cu piese şi show-uri de prost gust pentru a cîştiga în pupularitate. Adevăratele valori se decantează. Rezistă timpului.


Precum spuneam, din păcate, Moldova n-a obţinut calificare în finală, însă spre marea mea bucurie reprezentanţii României- Nico şi Vlad Miriţă au reuşit această performanţă. Peste cîteva minute ei vor deschide spectacolul final. Ard de nerăbdare să văd ce surprize rezervă această ediţie ...

Niciun comentariu: