iulie 30, 2008

Încă o dată despre BAC& Admitere


Intentionam sa scriu la acest subiect inca cu doua luni in urma, in ziua in care ma intorsesem plina de dezgust si repulsie acasa de la examenul de bacalaureat la limba si literature romana.Lipsa de curaj, dar si frica de consecintele ce-ar putea urma dupa temerara mea incercare de a lupta cu fenomenul “coruptiei in institutiile de invatamint”m-a facut sa renunt la idée. Acum insa fiind in febra admiterii si aflind despre regulamentul nou de calculare a mediei de concurs care se face doar in baza notelor de la BAC , resemnarea mea interioara a ajuns la extreme si sper ca scrierea acestor rinduri sa ma despovareze cel putin de toata energia negativa acumulata in periada desfasurarii examenelor si cea de postBAC.

E inutil sa povestesc prin ce metode si cum s-a manifestat coruptia la examenele de bacalaureat de anul acesta, caci sunt arhicunoscute publicului larg si n-as face decit sa plictisesc cititorii. Ceea ce ma doare cel mai mult este neglijenta celor de la “lupta impotriva coruptiei” care s-au dovedit total ineficienti.Din aceasta cauza am renuntat sa apelez la “linia fierbinte” ce-a fost lansata fiind sigura ca nu ma voi alege decit cu nervi irositi in zadar si, cine stie, cum a fost si in cazul unui cunoscut de-al meu din nordul republicii, cu mustrari din partea celor care au avut un profit solid din afacerea “bacalaureat 2008”. Cunoscutul in cauza chiar in ziua primului examen sunase la linia fierbinte si instiintase lucratorii de acolo despre toate fraudele si incalcarile atestate, dupa care fusese rugat sa inregistreze video observatiile facute la examenele urmatoare. Dupa ce realizase citeva filmulete video in care se vedea foarte bine lucrurile murdare de dupa culisele acestor examene el sunase inca o data la numarul indicat pentru a-i informa ca detine toate dovezile la miina. Si ce folos?Angajatii de acolo l-au linistit in cel mai frumos si amabil mod, asigurindu-l ca centrul lor de bac nu este un caz unic, ca coruptie si cazuri de mituire s-au inregistrat in mai toata republica si ei se vad neputinciosi de a investiga toate cazurile in particular. No comment! Si ca sa nu credeti ca relatarile mele n-au un support veridic, aceeasi problema a fost abordata in cadrul emisiunii de investigatii jurnalistice de la Radio National “Adevar Desfasurat” realizata de Tatiana Fiser unde s-a ajuns la aceeasi concluzie.

Totusi ma consolam cu idea ca dupa practica de anul trecut notele de la bac nu vor avea un coeficient de importanta atit de mare pentru admiterea in institutiile superioare de invatamint. Nici de data asta optimismul meu nu si-a adeverit asteptarile. Fiind la USM pentru a depune actele am aflat cu stupoare ca regulmanentul de admitere s-a schimbat peste noapte, iar notele pentru care am muncit 3 ani de liceu nu mai conteaza. O mai mare prostie nu cred ca exista. Cei care-au copiat de zor la BAC si-au obtinut o medie nu mai mica de 9.5 vor avea drum verde si la universitate si vor fi admisi fara mari problem, pe cind cei care-au muncit cinstit si n-au mai mult de 9 vor fi nevoiti sa achite si taxa de studii. Ca-ntotdeauna, in tarisoara asta merg toate de-a indoaselea. Mai bine s-ar reveni la experienta din anii trecuti cind candidatii sustineau un examen de admitere. O asa forma de evaluare mi se pare mult mai obiectiva. Sunt sigura daca li s-ar da sa sustina repetat testele propuse la bacalaureat jumatate din absolventi nu numai ca vor obtine note mai joase, dar, in genere, nu vor fi promovati. E un paradox total sa inveti in toti anii de liceu pe 5-6 iar la bac sa obtii 10 pe linie!

Realizez ca toata straduinta mea si visul de-a capata un loc la buget la Jurnalism se naruie, caci prioritate au acei care au bani, si nu merite. Nu zic, sanse exista(am media de bacalaureat 9.00), insa cele 15 locuri oferite la aceasta specialitate sunt prea putine pentru cei mai mult de 200 candidati cu note bune si prea bune, obtinute onest si nu prea.Gindindu-ma la toate acestea si constientizind tragicul dar totodata si comical situatiei nu pot decit sa regret existent ma ca cetatean intr-o societatea imparaginita de minciuna , coruptie si-atita nedreptate.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Am asteptat rezultatele tale cu sufletul la gura, mai ales dupa ce-ti citisem articolul din Timpul, foarte bun de altfel. Ma bucur din suflet pentru tine, nu e un noroc cum spui tu, e meritul tau si trebuie sa te mindresti pentru asta!Succes

Julien Frisch spunea...

[Trackback] "Corruption in the Moldovan education system"

Oxana Greadcenco spunea...

Ion, multumesc din suflet pentru felicitari. Si sa stii ca esti mereu binevenit pe blogul meu.

Cit despre Julien Frisch...chiar nu ma asteptam ca articolul semnat de mine si publicat in Timpul sa trezesca interesul unui tinar european, ba mai mult sa serveasca drept subiect pentru un articol din blogul sau.Sistemul nostru educational (foarte subred) afecteaza negativ imaginea Moldovei in Europa, deaceea fiecare cetatean trebuie sa sconstientizeze necesitatea rezolvarii acestei probleme prin consolidarea eforturilor comune. Avem nevoie de un sistem educativ transparent, nu corupt!