iulie 25, 2008

din interiorul pieţei




Cred că nu există un spaţiu mai propice pentru a observa de după "cortină" cultura unei societăţi decît piaţa, loc unde naturaleţea şi firescul se manifestă în toată amploarea lor. Gălăgia infernală din interiorul pieţii aidoma unui roi de albine într-un ştiubei ce-a luat foc te predispune la un joc extrem de interesant, cel de a observa tot ce se-nvîrte în jurul tău:mîinile grăbite ale cumpărătorilor aşteptînd marfa, vocile ţipătoare a vînzătorilor enervaţi pe cei mai pretenţioşi clienţi, un cîine vagabond ce-aleargă cu o bucată de salam în gură şi înjurăturile vînzătoarei dolofane ce-aleargă să-l "prindă din urmă". :)

E o plăcere(cel puţin pentru mine) să te afli în torentul de cumpărături, unul mai grăbit şi agitat decît altul, fiecare cu gîndurile, preocupările şi problemele lui, dar toţi ajunşi aici pentru a schimba hîrtiile din portmoneu cu produsele frumos aşejate la vitrine, integrîndu-se astfel în banalul proces pe care-l numic "liber schimb" sau, şi mai simplu, "comerţ".

Cea mai mare plăcere însă mi-o produce plimbatul prin compartimentul "Legume&Fructe", mai ales acum vara, cînd piaţageme sub explozia de culori de roşu, alben, portocaliu, verde, mov...! E un deliciu ce-ţi bucură ochii să admiri tejghelele doldora de tot soiul de fructe exotice pe lîngă coşurile de cireşe şi caise pistruiate culese dis-de-dimineaţă şi aduse cu grijă de ţărani la vînzare.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Si mie-mi place sa fac piata, doar ca uneori aceasta activitate mi se pare foarte istovitoare.Asta nu inseamna ca nu gasesc timp si cutezanta pentru a observa tot ce se intimpla in "interiorul pietii". E interesant!