iunie 15, 2008

SMS MANIA



În pofida faptului că servicul SMS se consideră drept cea mai banală şi simlplă funcţiune a telefoanelor mobile ultramoderne, chiar dacă au apărut servicii alternative şi mult mai eficiente de transmitere a datelor, precum MMS-urile sau mesajele e-mail trimise direct de pe celular, remarc că sms-urile n-au pierdut deloc în popularitate. Acest fenomen fiind denumit, pe bună dreptate "
sms mania" . Şi, dacă pînă nu demult adolescenţii erau utilizatorii NR. 1 al acestui serviciu, apoi acum, nu mai este o mirare să vezi pe stradă, în parcuri, în mijloace de transport...( oriunde!) femei, bărbaţi, bătrînei tastînd cu o viteză uluitoare butoanele telefonului cu siguranţa că peste cîteva clipe mesajul lor vor ajunge la destinatar.


Toate bune şi frumoase pînă aici... Doar că, ca şi celelalte lucruri bune cu care te acomodezi uşor, sms-urile au început să creeze dependenţă, şi nu exagerez deloc cînd spun asta. De multe ori mi se întîmplă să observ dintr-o parte comportamentul acestor oameni ( de ce mi-ar fi ruşine să remarc că, într-o oarecare măsură, intru şi eu în tagma lor). Cum poţi să-ţi dai seama dacă te raliezi şi tu acestei categorii? Uşor! Încearcă să renunţi pentru o perioadă de timp( spre exemplu, o săptămînă) la scrierea tradiţionalelor sms-uri, iar dacă începînd cu prima zi simţi o stare de vacuum, lispă, neajuns, te simţi ciudat, neplăcut , să ştii c-ai păţit-o rău!


Atunci cînd ne-aflăm la coadă pentru a achita careva taxe, cînd aşteptăm ore în şir să cumpărăm ceva fiind enervaţi la culme de vînzătorul leneş, cînd aşteptăm cu disperare autobuzul la oprire sau pur şi simplu cînd n-avem ce face...acestea sunt momentele cînd scrierea unui sms devine o necesitate vitală, avînd misiunea deloc uşoară să ne despovăreze de stres şi plicitiseală. Iar efectul nu întîrzie să apară, căci imediat ce ecranul telefonului îţi comunică ştirea "mesaj trimis" simţi un comfort total, de parcă ţi s-a luat o piatră de pe inimă. Însă în această situaţie nu putem să nu observăm comportamentul egoist al expeditorului , căci folosind sms-urile ca pe o de terapie şi o metodă de eliberare de energie negativă, nu ne dăm seama că putem crea discomfort, deranj persoanei căreia îi adresăm acest mesaj. Iar pesroana de la celălalt capăt al conexiunii se vede în stupida situaţie de a-ţi răspunde cu cîteva banalităţi şi cuvinte formale care-i consumă inevitabil cîţiva cenţi de pe cont.


Ce-ar trebui să facem cînd sesizăm că cădem în această "capcană" ? Să-ncercăm să ne debarasăm de această deprindere, să utilizăm sms-urile doar în cazurile de utilitate maximă, în caz contrar riscăm să ne transformăm viaţa reală într-un perpetuu joc virtual. Inovaţiile tehnice au fost concepute să ne faciliteze viaţa, să ajute creierul uman, dar nu să-l înlocuiască....

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ai perfecta dreptate, eu personal nu ma consider un fan al sms-urilor, insa am destule persoane in anturaj care sunt dependente de acest serviciu si in fiecare zi in mediu scriu nu mai putin de 5-10 sms-uri, printre destinatari fireste ma numar si eu si n-as vrea sa zic ca e atit de comod sa te afli in postura de "victima" :)